Реформа системи харчування у закладах освіти, розпочата в Україні у 2020 році, – це важливий крок до здоров’я і щастя дитини та суспільства тощо. Наразі це комплекс заходів, метою яких є зміна системи харчування – від норм споживання, технологічних процесів, підходу до закупівлі продуктів, послуг харчування та обладнання харчоблоків до поведінкових аспектів і суспільного сприйняття та розуміння здорового харчування й корисних харчових звичок.

Розробку та імплементацію реформи системи харчування в закладах освіти України започатковано з ініціативи першої леді Олени Зеленської. Реформу здійснюють профільні міністерства – освіти і науки, охорони здоров'я, економіки, окремі державні установи – Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Централізована закупівельна організація Державна установа «Професійні закупівлі», Державне підприємство «Прозорро», Центр громадського здоров’я МОЗ, Антимонопольний комітет України. Вона відбувається за підтримки міжнародних партнерів – Дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ, українсько-швейцарських проєктів DECIDE - “Децентралізація для розвитку демократичної освіти” та «Діємо для здоров'я», експертного середовища та найкращих українських фахівців, як-от команда Євгена Клопотенка CultFood, Асоціація дієтологів України, Національна асоціація громадського харчування. Технічний партнер та розробник порталу – компанія SoftServe.

ЗНАЇМО

Упровадження системи управління безпекою продуктів харчування НАССР покликане сприяти тому, щоб процес харчування у школах та дитсадках був налагодженим – обладнання працювало правильно, а приміщення було придатним для приготування їжі.

У межах реформи шкільного харчування, ініційованої першою леді України Оленою Зеленською, Мінагрополітики спільно з EU4SaferFood продовжує роботу над впровадженням найкращих стандартів у закладах освіти.

ЩО ВАРТО ЗНАТИ ПРО НАССР (ХАССП)

До школи: здорове харчування школярів

Харчові звички, що формуються у дитинстві, зберігаються і в дорослому віці. Достатня кількість поживних речовин і правильна культура споживання їжі не лише вбережуть дитину від численних хвороб, а й зроблять її бадьорішою і уважнішою. В рамках інформаційної кампанії “До школи” розказуємо про затверджені МОЗ України норми харчування дітей і даємо поради батькам, як зробити харчування дитини збалансованим і корисним.

Здорове харчування для дітей: особливості та поради для батьків

Особиста гігієна - запорука здоров’я: поради батькам

ЯКІ ПРОДУКТИ ПОВИННІ ВХОДИТИ ДО ЩОДЕННОГО РАЦІОНУ ШКОЛЯРІВ

Харчування дітей має бути здоровим та збалансованим також поза школою.
Ось кілька порад, які допоможуть скласти домашнє меню:
акцентуйте увагу на овочах і бобових - вони мають бути основою раціону;
стежте, щоби дитина щодня їла фрукти та ягоди, молочні та кисломолочні продукти, у невеликих порціях - цільнозернові продукти, насіння та горіхи;
упродовж тижня готуйте рибу (2-3 рази на тиждень) і м’ясо (переважно птиці і кролика);
мінімізуйте кількість солі та цукру; - для дітей 2-3 г на добу, для підлітків менше 5 г на добу, цукор: 25-50 г на добу включаючи фруктові цукри;
використовуйте корисні олії (оливкова, кукурудзяна, лляна, гарбузова, горіхова);
стежте за водним балансом школяра: дитина має отримувати достатньо рідини і пити не за графіком, а орієнтуючись на відчуття спраги.
Докладніше: перелік необхідних організму продуктів та рекомендований розмір порцій, розроблений на основі найкращих практик провідних країн світу та офіційно схвалених МОЗ України та Центром громадського здоров’я МОЗ України.

ЯК ЗАОХОТИТИ ДИТИНУ ДО ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ

Кожну дитину можна заохотити їсти здорову їжу і робити це із задоволенням.
1. Привчайте дітей до різних смаків Щоби звикнути до нових продуктів, дітям інколи потрібно скуштувати їх 7-12 разів. Не змушуйте дітей їсти овочі - зробіть так, щоб овочі завжди були доступними, і діти бачили, що ви самі це їсте. Не “маскуйте” овочі в стравах - діти мають їсти корисні продукти свідомо.
2. Їжте разом та без телевізора Діти, які харчуються разом зі своєю сім'єю, як правило, їдять більш здорову їжу. Вживання їжі перед телевізором сприяє вибору менш безпечних та корисних продуктів.
3. Встановіть регулярний режим харчування Це стосується як сніданку, обіду та вечері, так і проміжних перекусів.
4. Не використовуйте їжу як нагороду чи покарання Це не сприяє здоровим харчовим звичкам.
5. Слідкуйте, щоб дитина пила достатньо води Кількість води, рекомендована для споживання дітям, залежить від багатьох факторів - рівня фізичної активності, температури повітря тощо.
Головний орієнтир - почуття спраги у дитини. Водночас дітям слід нагадувати про пиття, тому що вони погано розрізняють сигнали тіла про спрагу. Загальні рекомендації щодо питного режиму для дітей:
діти від 1-4 років від 2-4 склянок
діти 4-8 років: 5 склянок
діти 9 -13 років: 7-8 склянок
14 і більше: від 8 до 11 склянок. Денну норму води дитина може отримати не тільки споживаючи воду, але і з харчових продуктів.
6. Обмежте їжу з великою кількістю калорій, жиру, цукру та солі й пропонуйте альтернативу Альтернативними солодощами можуть стати свіжі та сухі фрукти, десерти на основі горіхів, сиру, несолодкі йогурти, узвари та смузі.
7. Будьте прикладом для своїх дітей. Якщо хочете заохотити дитину їсти здорову їжу, то і самі маєте харчуватись правильно.
Кiлькiсть переглядiв: 619

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.